14 Mayıs 2020 Perşembe


KIRILMA NOKTASI 5 TEMMUZ 1970 SEÇİMLERİ

ŞEMSİYELİ SEÇİM ORTAMI...
5 Temmuz 1970 tarihi, Kıbrıslı Türklerin siyasal hayatında önemli bir kırılma noktasıdır. 1963 sonrası, Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki yönetim organları; Cemaat Meclisi ve Temsilciler Meclisi için, 5 Temmuz 1970 tarihinde seçime gitme kararı alır. Kıbrıs Türk Liderliğinin 15 Şubat 1969’da oluşturduğu “Geçici Türk Yönetimi”, Türkiye’nin de telkiniyle, 13 Mayıs 1970 tarihli toplantısında kendisini feshederek, Kıbrıslı Rumlarla aynı tarihte seçime gitme kararı alır. 5 Temmuz Seçimleri öncesi “Yönetim Meclisi”nin aldığı bir başka kararla da; Cemaat Meclisi’nin 30 olan üye sayısı 15’e düşürülür. Bu nedenle, yeni yapılacak seçimlerde Temsilciler Meclisi üyeleri ile birlikte 45 olan sayı 30’a indirilmiş olur. “Yönetim” bu kararları alırken toplumdan muhalif sesler giderek yükselmeye devam ediyordu. Zira uzun süreden beri toplum ciddi sıkıntılarla baş başa bırakılmıştı. Toplum içerisinde en çok sıkıntıyı göçmenler ve esnaf çekmekteydi. Eokacıların saldırıları sonucu köylerini terk etmek zorunda kalan göçmenler perişan durumdaydı. Bu sıkıntılı ortamda göçmenler zaman zaman evlerine geri dönmek istemekteydi. Yönetim ise bu dönemde hamasi nutuklar sallamak dışında toplumsal sıkıntılara çare üretememektedir. Öte yandan “seçimsiz mebuslar” olarak koltukları işgal edenler ile halk arasında muazzam bir ekonomik fark gözlemlenmekteydi. Bu zorlu dönemde halk sefalet çekmekte, atanmışların birçoğu ise sefahat sürmekteydi.



Kıbrıslı Türklerin diğer sorunlarına gelince; Köylüler kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşamakta, memurlar maaşlarını geç almakta, bazen de alamamakta, öğretmenler ise çeşitli baskılarla boğuşmaktaydı. Buna rağmen Kıbrıslı Türkler yaşamlarını sürdürmek için umutla beklemekteydi. Kıbrıslı Türk Liderliği, toplumdan yükselen bu hezeyana, mevcut şartlardan dolayı bir nevi kulak tıkamaktaydı.

“Liderlik”, kendilerini eleştiren kesimlere karşı vatan hainliği yaftasını yapıştırmakta, bağımsız basına ateş püskürmekte, özellikle basında yazan öğretmenleri ise tehdit etmektedir. Ayrıca Liderlik, Türkiye’de okuyan ve her fırsatta cephelerde nöbete koşan Yüksek Öğrenim gençliğine tabiri caizse kin gütmekteydi. O zamanlar Türkiye’de okuyan Yüksek Öğrenim gençliği Kıbrıslı Türklerin yaşadığı sıkıntıları görmekte ve Liderliğe ciddi eleştiriler yapmaktaydı. Türkiye’nin girişimleriyle, seçimlerin 5 Temmuz’da Kıbrıslı Rumlarla birlikte aynı tarihte yapılacağının kesinleşmesiyle, Liderlik, önce ayak sürümekte daha sonra ise seçimlerin  “Milli Formasyonla” tek liste adı altında yapılmasını gündeme taşıyordu.   

Bu bağlamda“Liderimiz” Dr. Küçük, Milli bir programın oluşturulması ve halka duyurulması görevini 1968 tarihinden beri ikili görüşmeleri yürüten Rauf R. Denktaş’a verir. Toplumdan yükselen muhalefet yağmuruna karşı Liderliğin aldığı tedbir, seçimlerin “Milli Formasyon” altında yapılmasıdır. Bu da seçimlerin “Şemsiye Seçimleri” adını almasını sağlar. Burada amaç; partileşme ve gruplaşma olmadan, her adayın kabul ettiği “Milli Program” adı altında aday olunmasını sağlamaktır. Bu sayede, eski defterler açılmayacak, mevcut mebuslar ve Liderlik eleştiri oklarından kurtulacak ve seçimlerde hareket alanları kolaylaşacaktı. Kısaca, toplumun ana sorunları hasır altı edilecekti. Sanırım Liderlik bundan dolayı, toplumdan gelen her türlü eleştiri yağmurundan korunmak üzere en uygun nesne olarak “Şemsiye”yi uygun görmüştü. Siyasi deneyimlerimize bakılınca, bugün seçim dendi mi halen akla, neden “listeciler”, “gombinacılar”ın geldiği daha net anlaşılıyor. Maalesef bu liyakattan uzak yapının üstatları halen başarılı politikacı olarak adlandırılmaktadır.


CUMHURİYETÇİ PARTİ’NİN “FABRİKA AYARLARI”...
5 Temmuz 1970 Seçimlerine giderken, 1968 yılından itibaren “Yönetime” muhalif olan bir grup milliyetçi ve aydının yeni bir siyasi parti (CTP NP) kurmak üzere çalışmalara başladığını görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin telkinleri ile harekete geçen ve halktan yükselen seslere kulak veren bu aydınların başını Ahmet Mithat Berberoğlu çekmekteydi. Bu yeni partinin kurulmasında kafa yoranların başında Savaş Gazetesi’nin sahibi ve başyazarı milli şairimiz Özker Yaşın’de vardı. Özker Yaşın, 28 Ekim 1968 tarihinde yayın hayatına başlayan Savaş Gazetesi’nde devamlı suretle “Yönetimi” ve atama yoluyla mebus olanları eleştirmekte, halkın sorunlarını ustalıkla kaleme almaktaydı. Yaşın, yazdığı yazılarda başta “ Muhterem Liderimiz” Dr. Küçük’ü eleştirmekte ve topluma hiçbir hayrı dokunmayan mebusları yerden yere vurmaktadır. “Şemsiyeli Seçimler” yaklaşırken, Savaş Gazetesi’nin 22 Mayıs 1970 Cuma günkü yayınında ilk sayfadan “5 Temmuzdaki Seçimler -ŞEMSİYELİ YAPILACAK- Halk Sandık Başına Gidecek” manşetiyle yayınlanan haber şöyleydi: “ Yıllardır erteleye erteleye görev sürelerini bugüne kadar uzatabilen yasama organı üyeleri, sonunda aldıkları meclisi fesh kararı ile toplumumuzda da seçimlerin 5 Temmuz Pazar günü yapılmasını sağlamıştır. Aslında bu karar, seçimlerimizi Rum toplumunun seçim davranışlarına bağlayan toplumumuz için kaçınılmazdı. Bilindiği gibi Rum yönetimi ilgilileri seçimle ilgili kararlarını daha önceden almışlardı.”  Yazının altında devamla “Seçimle İlgili Dalgalanmalar” alt başlığı altında: “Toplumumuzda seçimlerin bir an önce yapılmasını isteyenler çoğunluktaydı. Toplumun bu eğilimi seçimle ilgili bazı gruplaşmaların oluşmasına da sebep olmuştu. Bu gruplaşmalar özellikle Yürütme kurulunun bazı kararlarına karşı olanlarca köye kadar inmesini sağlayabilmiştir. Karşı olanların yanında Yürütme Kurulu üyeleri arasında da gruplaşmalar olmuş; bir kısım üyeler, seçim tarihini tam kestiremediklerinden, bir seçim gezisine de çıkmışlardır. Bu gezileri, kaza merkezlerinde köy muhtarları ile yenen yemeklerin izlediği hatırlardadır. Yürütme kurulunun üyelerinin bir kısmı, karşı olan grupların birleşmesini önlemek için bazı kişilere “mavi boncuk”lar dağıtma yoluna gitmişlerdir. Bu “mavi boncuk”ların alımına kapılan bazı seçim düşkünleri ise grupları parçalamak çabasına girmişler; yakınlarına “Biz, yasama organlarına girmemizi garantiye alalım; seçim ne ki?” demeye başlamışlardır. 

Yazının devamında “ŞU CUMHURİYETÇİ PARTİ” başlığı altında ise kurulacak partinin fabrika ayarlarının nasıl şekillendiğine dair önemli ipuçlarına değinilmekteydi; “Karşı grupların, günlük basında adı “Cumhuriyetçi Parti” olarak anılan bir örgüt etrafında toplanmaları 1968 yılından beri süregelen çalışmalara dayanıyordu. Gerçek adı “Cumhuriyetçi Parti” olmasa da disiplinli bir örgüt altında seçim mücadelesine girmeyi ilke edinen gruplar; bu örgütün programını ve tüzüğünü hazırlayıp, partinin ilânı için ilgililere sundular (TC yetkililerine NP). (…) Seçimle ve Parti kuruluşuyla ilgili çalışmaların yoğunlaştığı bir devrede 15 Mayıs Cuma günü Anavatan Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs ve Yunanistan Masası Müdürü Sayın Adnan Bulak, Muavini ve bir memuru Kıbrıs’a geldiler. Günlük basında (özellikle Bozkurt ve Halkın Sesi Gazetesi kastediliyor NP) bu ziyaret, “Rutin bir ziyaret” olarak nitelendirildiyse de seçimlerle ilgili olduğu; hiç değilse Sayın Adnan Bulak’ın bu konu ile yakından ilgileneceği açıktı. Nitekim de öyle oldu. Sn. Adnan Bulak’ın temaslarından anlaşıldığına göre Anavatanın seçimle ilgili bazı endişeleri ve tavsiyeleri vardı. Anavatan demokratik düzenin gereği olan partilerin kurulmasına karşı değildi. Ancak bunun seçimden sonraki ortam içinde düşünülmesi daha uygun görülüyordu. Seçimler yapılmalı, fakat topluma yeni kırgınlıklar getirmemeliydi. Bunun için seçimlere tek programla ve tek listeyle gitmek en iyiydi. Buna “bir şemsiye altında seçim” deniyordu. Programın hazırlanması ve ilanı konusu uzun tartışmalara yol açtı. Sonunda programın ilgili kuruluşlar adına Sn. Rauf Denktaş tarafından açıklanması kabullenildi. Adaylar bu açıklanacak şemsiye altında ve tek listede toplanacaktır. Toplum bu şemsiyenin altında toplanacakların bir kısmını oylarıyla açığa çıkarabilecekti.” Savaş Gazetesinin bu haberinin sonunda sonuç diyerek yapmış olduğu değerlendirmede ise bu varılan mutabakatla seçimlerin “Şemsiyeli” olacağını okuyucularına duyurmaktaydı. Fakat gazetenin değerlendirmesinde ince bir detay dikkat çekiciydi: “Şimdilik “Şemsiyeli Seçim”de anlaşmaya varıldığı görülmekteyse de Sn. Adnan Bulak’ın görüşmelerinde varılan kararların ihlali halinde yeni bir takım gelişmeler beklenebilir. Sn. Adnan Bulak’la Kıbrıs’a gelen Kıbrıs ve Yunanistan Masası Müdür yardımcısı ve arkadaşının burada kalması bu nedenle olduğu kuvvetle muhtemeldir.”1


CUMHURİYETÇİ PARTİ LİSTESİNİN BAŞ KÖŞESİ DENKTAŞ’IN...
6 Mayıs 1970 Bozkurt Gazetesi’nin manşet haberinden duyurduğu muştulu habere göre Cumhuriyetçi Parti kurulma aşamasında programını tamamlamış, lakin Türk Hükümetinden aldığı talimatla partileşme sürecini seçimlerden sonraya ötelemişti.  Cumhuriyetçi Parti, Rauf Denktaş’a karşı olmadıklarını ve Sayın Denktaş’ı seçim listelerinin başına koyabileceklerini açıklıyordu. Cumhuriyetçi Parti fabrika ayarları gereği Denktaş Bey’i  partilerüstü bir lider olarak görmekteydi. Ahmet Tolgay’ın Bozkurt Gazetesinde yazdığı haberinin “Adayları Meçhul Seçim” başlığı altında şöyle denmekteydi:

Seçim hazırlıklarının yoğunlaştığı bu günlerde, Türk seçmenler oylarını kimlere vereceklerini hala bilmemektedirler. Toplumumuz, adayları meçhul bir seçim hazırlığı içindedir. Tüzüğü ve parti programını hazırlamış bulunan CUMHURİYETÇİ PARTİ  de hala resmi kuruluşunu halka ilan etmemiştir. Buna rağmen partinin kurucularının yoğun bir hazırlık içinde bulundukları dikkat çekmektedir. Güvenilir kaynaklardan temin ettiğimiz bilgiye göre, partinin programı Türk Hükümetine Büyükelçilik kanadı ile iletilmiş bulunmaktadır. 10 daktilo sayfası tutan parti programının metni bilinmemektedir. Seçimlerde Türk Hükümeti'nin hakemliğine güvendiklerini tekrarlayan parti yetkilileri , Rauf Denktaş’ı partilerüstü bir lider olarak kabul ettiklerini belirterek bu konuda şöyle demektedirler:  “Biz seçimlerde Rauf Denktaş’a karşı çıkacak değiliz. Sayın Denktaş’ı seçim listemizin başına alabiliriz. Kendisi ile hiçbir ihtilafımız yoktur. O bizim için partilerüstü bir liderdir”2
Şemsiyeli Seçimler boyunca Rauf Denktaş ismi aday tarafından  kullanılmış, köy köy gezilerek yemekler yenmiş, özellikle Ulusal Dayanışma Ekibi ismini alan grup tarafından bolca istismar edilmiştir. Bozkurt Gazetsi son güne kadar Rauf Denktaş’ı seçimlerde gözetlemek için aleni şekilde propaganda yapmıştır. Bu zamanın ruhuna aykırı gelmiyor ve adeta bir pozitif ayrımcılıkla Denktaş Bey destekleniyordu. Bozkurt Gazetesi ön sayfasından Temsilciler Meclisi ve Cemaat Meclisi oy pusulalarının tanıtımının yapıldığı 5 Temmuz 1970 günü pusulaların nasıl kullanılacağını şu cümlelerle açıklıyordu:

“Oy Pusulalarımız: Yukarıda, bugün Lefkoşa Seçim Bölgesi’nde kullanılacak olan Temsilciler Meclisi ve Cemaat meclisi oy pusulalarının birer örneği görülmektedir. Oy pusulalarının sol tarafı kırmızı olup, Lefkoşa Ulusal Dayanışma Ekibi’ne ayrılmıştır. Ekibin tüm mensuplarını onaylayanlar alt taraftaki karenin içine (x) işareti koymak suretiyle tüm ekip mensuplarına oy vermiş olurlar. Ekip mensuplarından benimsenenlere tek tek oy verilebilir. Sağ taraftaki beyaz kısımda ise bağımsız adayların isimleri bulunmaktadır. Türk Cemaat Meclisi oy pusulasının dördüncü sırası Rauf Denktaş’a aittir. Her seçmen oy pusulalarında 5’er ismin karşısına (x) işaret koynak yetkisine sahiptir. Asgarisi olur, azamisi olmaz. 5 isimden fazlasına oy verenlerin pusulası geçersiz sayılacaktır” Buradan da görüleceği gibi Rauf Denktaş ismine açık bir işaret vardı.

İLK İSİM DENKTAŞ...
Seçimlerin yapılacağı gün 5 Temmuz 1970 tarihli Bozkurt Gazetesi’ndeki “İlk İsim Denktaş” başlıklı telkinli yazıda, Rauf Denktaş isminin diğer adaylardan nasıl ayrıştırıldığını görmek mümkün oluyordu. Bu gün olsa yazı seçim yasaklarına takılırdı tabi lakin o günler için herkesin fabrika ayarları aynıydı sanırım. Denktaş için pozitif ayrımcılıkla yazılan destek yazısı şöyleydi: “Yıllardan beri ilk defa olarak bugün yapılmakta olan genel seçimlerimiz, Türk toplumu için çeşitli açılarda önem taşımaktadır. Günlerdir, bu seçimlerin Türk Toplumu için taşıdığı önem ve özelliklerin sözü edilmektedir. “Bismillah” diyerek sandık başına gitmeden önce, burada önemli bir hususa daha değinmek isteriz. Lefkoşa seçmenlerinin sandık başında yapmaları gereken ilk iş, Türk Cemaat Meclisi oy pusulasının beyaz bölümünde 4 numaralı sıraya (x) işareti koymak olmalıdır. Şükran ve yurttaşlık borcumuzdu damgasını bekleyen bu sıra, adaylar ve ekiplerüstü lider, Sayın Rauf Denktaş’a ayrılmıştır. Bağımsızlar listesinin 4 numaralı sırasına koyacağımız çarpı işareti, bir bakıma halkımızın Sayın Denktaş’a güvenoyu olacaktır. Sayın Denktaş, şüphesiz ki seçim listesinin en garanti adayıdır. Ne var ki, seçim propagandası boyunca seçmen kafasında yaratılan bulanıklık, çoğu seçmenin sandık başına yanlış bir anlama ile gitmesi ihtimalini doğurmaktadır. Gerekli seçim eğitiminden yoksun olan seçmenin yanlış bir değerlendirme ile yapacağı seçim işlemi, Sayın Denktaş’a oy kaybettirebilir. Halen Türk Toplumunu toplumlararası görüşmelerde temsil etmekte olan Rauf Denktaş, müzakere masasındaki gücünü sürdürebilmesi için, seçimlerden halkın ezici oy çoğunluğu ile çıkmalıdır. Bugünkü seçimlere bir güven oylaması gözü ile bakmamızın nedeni budur. Seçim propagandası sırasında ismi birçok adaylar tarafından istismar edilmiş olan Rauf Denktaş, demokrat kişiliğini alkışlanacak bir tarafsızlıkla ortaya koymuştur. Halkın iradesi, Sayın Denktaş’a güvenini ezici bir oy çoğunluğu ile perçinlemelidir. Denktaş’a güvenimizi, ancak şu şekilde perçinleyebiliriz. TCM oy pusulalarının beyaz bölümünde dört numaralı sırayı işaretlemek. Bu sıra Sayın Denktaş’a tahsis edilmiştir”3

SEÇİM TELAŞ KEBABI GÜNLERİNDEN DÖNER GELENEĞİMİZE...
5 Temmuz 1970 seçimleri içerisinde çok ciddi listecilik ve gombinaların döndüğü bilinmektedir. Özellikle Ulusal Dayanışma Ekibi altında toplanan adayların seçimden bir gün önceki gece Saray Otel’in Roof’unda SEÇİM TELAŞ KEBABI adı altında düzenledikleri özel menü dikkat çekicidir. Halen her seçim seçmenleri, partilileri yedirme geleneğimiz devam etmekle birlikte zamanla bu Seçim Telaş Kebabı et veya tavuk döner menüsüne dönüşmüştür. O günkü adı seçim telaşı idi bugünkü adı ise döner partisi.  Değişen sadece isim olmuş.  Telaş gene aynı telaş...

ŞEMSİYELİ  SONUÇLARI...
5 Temmuz 1970 Seçimlerinde kesinleşen seçmen sayısını ilk kez Genel Seçim Memuru görevine getirilen Vedat Çelik 30 Haziran günü düzenlediği basın toplantısıyla 63,500 olarak açıklamıştı. Ada çapında 146 seçim merkezinin belirlendiği 5 Temmuz seçimlerinde, seçim bölgelere göre seçmen sayısı dağılımı ise şöyleydi: Lefkoşa 25,000, Mağusa 10,000,  Lârnaka 8,000,  Limasol 9,500,  Baf 8,500 ve Girne’de ise 2,500 seçmen. Kıbrıs Türk Halkının 5 Temmuz 1970 seçimlerine iştirak oranı % 80 civarında olmuştu. 7 Temmuz 1970 tarihinde seçimde başarılı olarak seçilen yeni üyeler ve aldıkları oy oranları ise şöyleydi:














































































5 TEMMUZ 1970 TÜRK CEMAAT MECLİSİ SEÇİM SONUÇLARI VE ADAYLARIN ALDIKLARI OYLAR
ADAYIN İSMİ                                 SEÇİM BÖLGESİ                      ADAYIN ALDIĞI OY
Rauf DENKTAŞ                                       Lefkoşa                                          10,818
Nejat KONUK                                          Lefkoşa                                          6,615
Nevzat UZUNOĞLU                               Lefkoşa                                           4,818
Özker YAŞIN                                           Lefkoşa                                           4,369
Ali SÜHA                                                 Lefkoşa                                           4,363
H.M GÜLTEKİN                                      Mağusa                                           2,968
Fuat VEZİROĞLU                                   Mağusa                                           2,872
Hüseyin SARI                                           Mağusa                                           2,622
Talat YURDAKUL                                   Larnaka                                           1,410
İsmail BOZKURT                                     Larnaka                                           1,208
Dt. Ayhan HALİT                                     Leymosun                                        2,548
Çağatay ALİ                                              Leymosun                                       2,488
Behiç KALKAN                                        Baf                                                  2,246
Ahmet AZİZ                                              Ba                                                    1,893
Halil FİRET                                               Girne                                                  438



TEMSİLCİLER MECLİSİ SEÇİM SONUÇLARI VE ADAYLARIN ALDIKLARI OYLAR
ADAYIN İSMİ                                 SEÇİM BÖLGESİ                      ADAYIN ALDIĞI OY
Dr. Necdet ÜNEL                                     Lefkoşa                                           5,783
Mehmet KÜÇÜK                                     Lefkoşa                                            5,291
Erol KAZIM                                             Lefkoşa                                            5,190
Kemal DENİZ                                          Lefkoşa                                            5,158
Ümit SÜLEYMAN                                  Lefkoşa                                            4,651
İsmet KOTAK                                          Mağusa                                            3,932
Dr. Hasan GÜVENER                             Mağusa                                             3,910
Dr. Burhan NALBANTOĞLU                Mağusa                                             3,467
Dr. Haluk AVNİ                                       Larnaka                                             3,493
Mustafa GÜRYEL                                   Larnaka                                             2,390
Ziya RIZKI                                              Leymosun                                         3,127
Ekrem AVCIOĞLU                                 Leymosun                                         2,519
Dr. Şemsi KAZIM                                    Baf                                                   2,206
Sobutay Ali RATİP                                   Baf                                                   2,176
Mustafa Hacı AHMET                             Girne                                                1,150


Cumhuriyetçi Parti’nin kurucularının öncülüğünde parti kurulmadan ortaya konan fabrika ayarlarının da katkısıyla Denktaş Bey ciddi bir oy alarak seçimlerden başarıyla çıkar. Rauf Denktaş halktan aldığı güçlü destekle de ilk kamusal paylaşımını “CEMAATİMİZE HİZMET EN BÜYÜK ZEVKİM OLACAK” başlığıyla 8 Temmuz 1970 tarihinde yine Bozkurt aracılığıyla duyurmuştu: “Seçimlerde oylarını bana vererek beni yeniden göreve davet etmiş olan seçmenlere, her sahada ve daima beni desteklemiş ve bana çalışmalarımda destek olmuş halkımıza candan teşekkürlerimi sunarım. Bana göstermiş olduğunuz güven beni bir o kadar daha sizler için canla başla, büyük bir şevk içerisinde çalışmaya itmiştir. Seçimlerden önce de söylediğim gibi, yılmadan yorulmadan daha iyi günlere ulaşmak parolasıyla cemaatime hizmet etmek en büyük zevkim olacaktır”4

Siyasi tarihimiz açısından önemli bir kırılma noktası olan 5 Temmuz 1970 seçimleri sonrası ilk siyasi partimiz olan Cumhuriyetçi Türk Partisi milliyetçi bir grup aydın ve demokrat iş insanımız tarafından kurulmuştu. CTP baskı dönemlerinde yaşanan birçok toplumsal soruna karşı ciddi muhalefet yaparak demokratikleşme sürecimize katkı sağlamıştır. Fabrika ayarları bugünkünden çok farklı olsa da o günün koşulları içerisinde anakronizme düşmeden gerçek fabrika ayarlarına bakmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Burada esas dikkat çekmek istediğim husus, siyasi tarihimize sinmiş olan gombinacılık ve dış destekle kendini tanımlayan siyasilerin yarattığı patolojik durumun halen devam ediyor olmasıdır. 


Dipnotlar
1 Girne Milli Arşiv, Savaş Gazetesi, 22 Mayıs 1970, Yıl: 2, Sayı:59, Sayfa: 1-4
2 Girne Milli Arşiv, Bozkurt Gazetesi, 6 Mayıs 1970, Yıl: 19, Sayı:6645, Sayfa: 1-4
3 Girne Milli Arşiv, Bozkurt Gazetesi, 5 Temmuz 1970, Yıl: 19, Sayı:6704, Sayfa: 1
4 Girne Milli Arşiv, Bozkurt Gazetesi, 8 Temmuz 1970, Yıl: 19, Sayı:6707, Sayfa: 1


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder